Stap voor stap naar een energie-efficiënt kantoorgebouw

#1: een duurzame gevelisolatie

Waarom de gevel van uw kantoor isoleren?

Kantoren en gebouwen zijn grote energieverslinders. Vooral oudere gebouwen scoren vaak slecht op energie-efficiëntie. Bij renovaties is het daarom van belang dat u verder kijkt dan enkel de binnenkant en het interieur van uw gebouw. 
Onlangs nam ik deel aan een cursus over energie-efficiëntie in bedrijfsgebouwen. Daaruit bleek dat 40% van het totale energieverbruik op kantoor naar verwarming gaat en 20% naar koeling. Dit stemt tot nadenken.
De werken die Het Kantoor Van Morgen uitvoert, worden gekoppeld aan de buitenschil van het gebouw. Isoleren is hierbij het codewoord. Wie de buitenschil van zijn woning immers niet isoleert, creëert vermijdbare kosten binnenin. 


Naadloze gevelisolatie, lager energieverbruik

Wie goed isoleert, kan bijvoorbeeld een CV-installatie plaatsen met een lager  vermogen. Dat levert meteen een verminderd energieverbruik en dus een fikse besparing op. Door de grote volumes is dit zeker bij kantoorgebouwen essentieel. 
Een goede gevelisolatie is altijd naadloos met elkaar verbonden, zonder koudebruggen. De aansluiting tussen de isolatie en de ramen is hierbij één van de belangrijkste aandachtspunten. 
Plaatst u binnenkort nieuwe ramen? Om dubbele kosten te  vermijden, kijkt u dan best al eens uit naar een (toekomstige) gevelisolatie. Het is bovendien een unieke gelegenheid om kleine gebreken aan uw gebouw weg te werken.


Geef uw kantoorgebouw een tweede huid

De beste en meest efficiënte manier om uw gevel te isoleren?  Een nieuwe jas rond het gebouw plaatsen, als een soort tweede huid. Met deze extra laag isolatiemateriaal kunt u het hele gebouw inpakken. En geeft u het meteen een aantrekkelijke facelift.  Deze houten, kunststof, metaal of cementvezel platen zijn eenvoudig te plaatsen en bestaan in alle vormen, kleuren en afwerkingen. 
Nog een voordeel aan gevelisolatie? In de zomer moet u minder koelen. Daar doet u niet alleen uw  portefeuille, maar ook het milieu een groot plezier mee.
In sommige gevallen is deze vorm van gevelisolatie niet mogelijk, bijvoorbeeld bij monumenten, gebouwen of in een aaneengesloten bebouwing. Het is wel mogelijk om de isolatie van binnenuit te doen. Dit is echter een moeilijk karwei dat een heel nauwkeurige uitvoering vereist.

Naast isoleren is ook ventileren een belangrijke factor voor de energie-efficiëntie van uw kantooromgeving. Daarover verneemt u alles in onze volgende blogpost!