Ons bezoek aan Interieur Kortrijk 2014

Het wordt steeds evidenter dat de werkplek een veel groter domein beslaat dan de gekende 'vaste' plek. Deze ontwikkeling was eveneens merkbaar op de Biënnale Interieur Kortrijk 2014. We gaan steeds frequenter van thuis uit en onderweg aan de slag. Vanwege die uitbreiding van ons werkdomein hebben we nood aan een flexibele, zuivere en functionele werkomgeving. 

Een voorbeeld van zo'n omgeving kan de actuele tendens van coworking zijn. Tegen betaling worden deze ruimtes gedeeld door verscheidene zelfstandigen/freelancers. Niemand heeft een eigen plek, maar we kunnen gaan en staan waar we willen zonder onze onafhankelijkheid op te geven.

Een ander voorbeeld kan een open focus-unit zijn die zich veelzijdig gedraagt naar bezetting en activiteit toe. Zowel voor een korte vergadering, een brainstormmoment als voor een individuele activiteit kan je hier terecht. Door zich even op een andere plaats te bevinden en door het open karakter van dit meubel wordt de creativiteit en motivatie binnen een team opgedreven.

Voorbeeld van een focus-unit

Voorbeeld van een focus-unit

Als derde voorbeeld kunnen we de modulaire kantoorsystemen aanhalen. Deze units kunnen snel en efficiënt tot diverse configuraties getransformeerd worden. De opstelling zal afhankelijk zijn van de omstandigheden en behoeftes die de werkplek moet bieden. In deze gevallen gaan we de werkplek meestal gaan indelen aan de hand van modulaire tafels en akoestische panelen. Deze panelen gaan zich veelzijdig gaan opstellen. Enerzijds door hun akoestische kenmerken, anderzijds doordat ze de werkplek makkelijk transformeren van een team-opstelling tot een individuele-opstelling. Deze modulariteit maakt dit systeem op zijn minst gezegd flexibel.

Voorbeeld van een flexibele kantoorinrichting

Voorbeeld van een flexibele kantoorinrichting

We kunnen stellen dat de flexibele kantoorinrichtingen en diensten in de lift zitten, binnen deze trend blijft de 'plek' waar we ons kunnen ontplooien op een professionele manier een noodzaak van formaat!